Titlul grantului 105CI/2017

Platforma de management si control integrat al fluxurilor purtatorilor de energie in scopul cresterii eficientei energetice la IMM-uri - EFIENER

Parteneri

PFA Smoc Denis-Claudiu

Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi

Rezumat

În conformitate cu directiva Uniunii Europene privind eficienţa energetică aprobată în luna octombrie 2012, consumul anual de energie primară trebuie redus cu 20 % până în anul 2020. În cadrul acestei directive a fost elaborat un plan care cuprinde măsuri pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a produselor, a clădirilor şi serviciilor, facilitarea finanţării şi realizării de investiţii în domeniu, suscitarea şi consolidarea unui comportament raţional în ceea ce priveşte consumul de energie, precum şi întărirea acţiunii în materie de eficienţă energetică. Realizarea unor economii de energie semnificative şi durabile implică, pe de o parte, dezvoltarea de tehnici, produse şi servicii eficiente din punct de vedere energetic şi, pe de altă parte, modificarea comportamentelor în sensul reducerii consumului de energie, menţinând totodată aceeaşi calitate a vieţii. Scopul principal al acestui proiect este dezvoltarea unei platforme de management și control integrat capabila să gestioneze utilizarea optimă a tuturor fluxurilor purtatorilor de energie la IMM-uri. Elementele de originalitate și inovare ale acestui proiect sunt următoarele: tratarea integrată a diferitelor fluxuri de purtători de energie în cadrul aceluiași sistem de management energetic inteligent, folosirea tehnicilor de profilare la toate formele de energie și utilizarea pe scară largă a tehnicilor inovative bazate pe Inteligență Artificială (clustering, sisteme expert, metode metaeuristice) pentru profilarea și prognoza consumului, respectiv pentru optimizarea fluxurilor diverșilor purtători de energie la consumatori. Propunerea adresează atât componenta ştiinţifică, prin dezvoltarea unor concepte, modele şi algoritme de calcul, cât şi cea aplicativă, prin dezvoltarea unor soluţii inovatoare destinate creşterii eficienţei energetice la IMM-uri. Prin obiectivele şi rezultatele sale, proiectul va contribui la creșterea competitivității IMM-urilor, cu impact economic, social și de protecție a mediului.

Obiectivul general

Obiectivul general al proiectului urmărește dezvoltarea unui sistem pentru managementul și controlul proceselor tehnologice cu unul sau mai multi purtători de energie, materializat sub forma unei platforme software care va permite gestionarea eficientă a fluxurilor purtătorilor de energie la diverse tipuri de consumatori (întreprinderi micro, mici și mijlocii).

Rapoarte de cercetare - ETAPA I (2017)

R1. Raport privind descrierea consumatorilor din punct de vedere al caracteristicilor de consum

R2. Raport privind soluțiile tehnice bazate pe tehnici de profilare pentru modelarea și simularea consumului de energie pe tipuri de purtători

R3. Raport privind tehnici inovative de modelare și prognoză a fluxurilor purtătorilor de energie

R4. Raport privind soluții pentru managementul și controlul inteligent al fluxurilor purtătorilor de energie

R5. Raport privind platforma software pentru managementul și controlul inteligent al fluxurilor purtătorilor de energie

R6. Raport privind depunere cerere de brevet

R7. Suport e-Learning

R8. Raport privind testarea platformei

Rezultatele asteptate

Proiectul, prin produsul care îl generează, determină managementul eficient al consumurilor energetice, iar prin aceasta contribuie la realizarea unor obiective care au ca rezultate:
(a) Furnizarea unor instrumente de analiză care permit profilarea și prognoza consumurilor energetice la agenții economici (IMM-uri).
(b) Eficientizarea și reducerea consumurilor energetice.
(c) Potențial semnificativ de atenuare a impactului facturilor energetice asupra bugetului consumatorilor.
(d) Creșterea competitivității și productivității beneficiarului care comercializează produsul prin furnizarea de servicii inovative și utilizarea de tehnologii noi.

Echipa proiectului de cercetare

Conf.dr.ing. Gheorghe Grigoras - Directorul proiectului
Prof.dr.ing. Mihai Gavrilas - membru al proiectului
Sef lucr.dr.ing. Ovidiu Ivanov - membru al proiectului
Sef lucr.dr.ing. Bogdan C. Neagu - membru al proiectului
Sef lucr.dr.ing. Florina Scarlatache - membru al proiectului

VALORIFICAREA REZULTATELOR SI IMPACTUL ECONOMIC - ETAPA II (2018)

In anul 2018, activitatea firmei a fost completată cu servicii de consultanță în vederea creșterii eficienței energetice la consumatorii de tip IMM. În acest sens, au fost desfășurate în prima parte a anului (lunile ianuarie – februarie) campanii de popularizare și publicitate din partea firmei de furnizare/ prestare de noi servicii care au ca scop creșterea eficienței energtice. Acestea au avut succes deoarece firma a comercializat, până în prezent, platforma software dezvoltată în cadrul proiectului, referitoare la management si control integrat al fluxurilor purtătorilor de energie în scopul creșterii eficienței energetice, către două IMM–uri. Odată cu comercializarea, partenerii au fost instruiți pentru utilizarea platformei EFIENER. De asemenea, începând cu luna martie au fost încheiate și contracte care au avut ca obiect de activitate furnizarea de servicii de consultanță și mentenanță a echipamentelor/instalațiilor electrice în scopul creșterii eficienței energetice. Rezultatele financiare obținute au condus la concluzia că, prin crearea acestei noi direcții de prestări servicii și comercializare software pe o nouă piață (cea a creșterii eficienței energetice la IMM-uri), cifra de afaceri a crescut (cu aproximativ 30% fata de nivelul din 2016), reprezentând un pas important făcut de firmă în anul 2018.
In luna iunie 2018 a fost publicat in buletinul OSIM rezumatul brevetului de inventie care a avut ca obiect platforma software de management și control integrat al energiei care a gestionat eficient fluxurile purtătorilor multipli de energie (electricitate).
În urma implementării platformei integrate de management și control integrat al energiei care a gestionat eficient fluxurile purtătorilor multipli de energie (electricitate), la un IMM, societatea a obținut o reducere a consumului de energie de 8.5 MWh față de nivelul din anul 2017.